Biografi

BIOGRAFI

Carl Fredrik Orrje

Carl Orrje är en musiker med bred musikalisk erfarenhet, som är bosatt i Stockholm. Han har främst utmärkt sig som jazzpianist och har samarbetat med de flesta inom svensk jazz. Internationellt har han framträtt i bl. a Japan, USA, Polen, Holland, Turkiet, Chile, Malaysia, Indonesien, Kroatien, Serbien och Slovakien. Carl har spelat in 13 CD-skivor i eget namn och medverkar som pianist på ytterligare 12 jazzplattor. Senast i oktober 2017 spelade han in ett duo-album i Tokyo med basisten Kengo Nakamura, som kommer att ges ut i mars. Under åren 1992-2004 var Carl bosatt i New York där han arbetade som pianist i en mängd olika sammanhang.

 

Carl är även verksam som tonsättare och arrangör och har alldeles nyligen skrivit en sonat för oboe och piano. Tidigare verk innefattar bl a musik för piano och blåskvintett. Carl har även erfarenhet inom den klassiska genren. Som solist har han framfört bl a Griegs pianokonsert, Rhapsody in Blue och Mozarts 20:e pianokonsert. I oktober 2006 var han musikalisk ledare och producent för en inspelning av nyskriven musik för blåskvintett skriven av olika asiatiska kompositörer. Där medverkade han även som pianist på ett stycke för flöjt och piano.

 

Carl är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan och har en masterexamen från Manhattan School of Music (NY). Han har även studerat tre år vid Mannes College of Music (NY).

 

Som kompositör började Carl studera för basisten Kurt Lindgren vid tretton års ålder. Han har studerat kontrapunkt och komposition för Hans Eklund vid musikhögskolan och därefter bedrivit fortsatta kompositionsstudier vid Mannes College och Manhattan School of Music. 2005 fick Carl ett beställningsverk från Gotlandsmusiken med stöd av kulturrådet. Verket är en svit i fyra satser för blåskvintett, piano, kontrabas och slagverk. Stycket spelades tillsammans med annan musik av Carl i en timmes program på P2, 2006. Samma år gav Carl också ut en CD med egen musik för bl. a blåskvintett och piano.

© Copyright. All Rights Reserved.